Higiena – tematyka zajęć (kierunek lekarski)

Przedmiot HIGIENA:

  • Studia stacjonarne/IV
  • Studia niestacjonarne/IV
  • Studia stacjonarne/II
  • Studia niestacjonarne/II

TEMATYKA ZAJĘĆ Z HIGIENY DLA STUDENTÓW II ROKU KIERUNKU LEKARSKIEGO

W ramach seminariów i ćwiczeń z Higieny realizowane są następujące treści:


Część środowiskowa:

1. Ćwiczenia 2h – Dr Jadwiga Helbin

  • Środowisko a zdrowie człowieka.
  • Ekologia człowieka, Mandala zdrowia, Pola zdrowia Lalonda, definicja zdrowia WHO.
  • Czynniki środowiskowe a zdrowie. Czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne.
  • Zanieczyszczenia powietrza pyłowe, gazowe, smog, kwaśne deszcze.
  • Wielkość narażenia w Polsce w porównaniu z UE, konsekwencje zdrowotne.
  • Ćwiczenia dotyczące ekspozycji środowiskowej na świecie.
  • Monitoring środowiskowy i biologiczny. 

 

2.  Seminarium: 2h – Dr Wojciech Szot

  • Czynniki środowiskowe a choroby cywilizacyjne. Rola wywiadu lekarskiego.

3.  Ćwiczenia: 2h – Dr Wojciech Szot

  • Cacrinogeneza środowiskowa cz. 1:
  1. Epidemiologia,
  2. Prewencja,
  3. Czynniki ryzyka.

 

4.  Ćwiczenia: 2h – Dr Wojciech Szot

  • Carcinogeneza środowiskowa cz. 2.:
  1. Etiologia,
  2. Czynniki środowiskowe,
  3. Rola genetyki,
  4. Etapy carcinogenezy,
  5. Współczesne metody diagnostyczno – terapeutyczne.

 

 Część dietetyczna:

 

1. Ćwiczenia 2h – Dr Jadwiga Helbin

  • Wywiad żywieniowy 24-godzinny jako jedna z metod oceny sposobu żywienia

 

2.  Ćwiczenia: 2h – Dr Joanna Zając

  • Czym jest podstawowa przemiana materii oraz czynniki które na nią wpływają.
  • Teromogeneza – rodzaje i związek z energetyką organizmu.
  • Energia zawarta w pożywieniu: tłuszcze – ich rodzaje, wpływ na rozwój chorób; sposoby komunikowania pacjentom o energetyczności pożywienia.
  • Sposoby kontroli spożywanej ilości pokarmów.
  • Błonnik pokarmowy – rodzaje błonnika i wpływ na organizm.
  • Przykład diety redukcyjnej.

 

3.  Ćwiczenia: 2h – Dr Joanna Zając

  • Witaminy i składniki mineralne: ich interakcje.
  • Trwałość witamin i enzymy rozkładające witaminy.
  • Okres półtrwania witamin, miejsca magazynowania.
  • Składniki żywności ograniczające dostępność  dla organizmu witamin i minerałów.

 

4.  Seminarium: 1h – Dr Agata Skop-Lewandowska

  • Choroby związane z dietą.

     Ćwiczenia: 1h – Dr Agata Skop – Lewandowska

  • Stan odżywienia organizmu – metody oceny.

 

5.  Ćwiczenia: 2h – Dr Agata Skop – Lewandowska

  • Zajęcia praktyczne: antropometryczna i fotooptyczna metoda oceny stanu odżywienia organizmu.

 

6.  Ćwiczenia: 2h – Dr Agata Skop – Lewandowska

  • Niedożywienie szpitalne.
  • Rodzaje diet leczniczych.
  • Odżywianie drogą pozajelitową.